Sylvester Stallone | Rocky Wiki (2024)

Michael Sylvester Gardenzio Stallone (narozen 6. července 1946), obecně známý jako Sylvester Stallone a přezdívaný Sly Stallone, je americký herec, filmař, scenárista, režisér a příležitostný malíř. Mezi dvě významné postavy, které ztvárnil, patří boxer Rocky Balboa a voják John Rambo. Série Rocky a Rambo spolu s několika dalšími filmy posílily jeho hereckou reputaci i kasovní příjmy.

Sylvester Stallone | Rocky Wiki (1)

Stalloneho film Rocky byl zařazen do Národního filmového registru a také jeho filmové rekvizity byly umístěny ve Smithsonově muzeu. Díky tomu, že Stallone ve filmu Rocky použil přední vchod do Filadelfského muzea umění, se tomuto prostoru začalo přezdívat Rockyho schody. Ve Filadelfii je poblíž muzea, na pravé straně před schody, trvale umístěna socha jeho postavy Rockyho. Dne 7. prosince 2010 bylo oznámeno, že Stallone byl zvolen do boxerské Síně slávy.

  • Raný život
  • Hollywoodská kariéra
  • Italský hřebec a Score
  • Úspěch s Rockym
  • Další role
  • Další Rocky
  • Filmy o Rambovi
  • 2006-2008: Rozpočet filmu byl pouhých 24 milionů dolarů. Jeho výkon ve filmu Rocky Balboa byl chválen a sklidil převážně pozitivní recenze.
  • Osobní život
  • Zranění

Raný život

Sylvester Stallone se narodil jako Michael Sylvester Gardenzio Stallone v New Yorku jako starší syn Franka Stalloneho staršího, kadeřníka, a Jackie Stalloneové (rozené Jacqueline Labofish), astroložky, bývalé tanečnice a propagátorky ženských zápasů. Stalloneho otec se narodil v Gioia del Colle v Apulii v Itálii a jako dítě emigroval do Spojených států. Stalloneho matka je napůl rusko-židovského a napůl francouzsko-amerického původu.

Komplikace, které jeho matka utrpěla při porodu, donutily porodníky použít při jeho narození dva páry kleští; jejich nesprávné použití nešťastnou náhodou přerušilo nerv a způsobilo ochrnutí části Stalloneho obličeje. V důsledku toho má ochrnutou levou dolní část obličeje – včetně částí rtů, jazyka a brady – a tato nehoda dala Stallonemu jeho chraplavý výraz a mírně nezřetelnou řeč. Stallone byl pokřtěn jako katolík. Jeho otec, kosmetička, přestěhoval rodinu do Washingtonu, kde si otevřel školu krásy. Jeho matka si v roce 1954 otevřela dámskou tělocvičnu s názvem Barbella’s. Jeho mladším bratrem je herec a hudebník Frank Stallone. Jejich rodiče se rozvedli, když bylo Sylvestrovi devět let, a on nakonec žil s matkou. Navštěvoval Notre Dame Academy a Abraham Lincoln High School ve Filadelfii. Před studiem na Miami Dade College a University of Miami navštěvoval Charlotte Hall Military Academy.

Hollywoodská kariéra

Když byl Stallone v New Yorku téměř na mizině a měl na kontě sotva 50 dolarů, prodal za 100 dolarů scénář k filmu Paradise Alley.

Italský hřebec a Score

Stallone si poprvé zahrál hlavní roli v soft-core p*rnofilmu The Party at Kitty and Stud’s (1970). Za dva dny práce dostal 200 dolarů. Stallone později vysvětlil, že film natočil ze zoufalství poté, co byl vystěhován ze svého bytu a ocitl se na několik dní bez domova. Uvedl také, že předtím, než uviděl oznámení o castingu na tento film, spal tři týdny na autobusovém nádraží newyorské přístavní správy. Podle hercových slov „to bylo buď natočit ten film, nebo někoho okrást, protože jsem byl na konci – na samém konci – svých sil“. Film byl uveden o několik let později pod názvem Italian Stallion, aby se vydělalo na Stalloneho nově nabyté slávě (nový název byl převzat ze Stalloneho přezdívky od dob Rockyho a hlášky z filmu).

Stallone hrál také v erotické mimobroadwayské divadelní hře Score, která se hrála 23 představení v divadle Martinique Theatre od 28. října do 15. listopadu 1971 a později byla zfilmována Radley Metzgerem.

Úspěch s Rockym

Sylvester získal celosvětovou slávu hlavní rolí v trháku Rocky (1976). Dne 24. března 1975 viděl Stallone zápas Muhammada Aliho a Chucka Wepnera, který inspiroval základní myšlenku filmu Rocky. Ten večer se Stallone vrátil domů a po třech dnech, 20 hodinách v kuse, napsal scénář. Snažil se scénář prodat s tím, že si zahraje hlavní roli. Robertovi Chartoffovi a Irwinu Winklerovi se scénář líbil. Stallone dostával stále větší nabídky, aby scénář prodal a umožnil ve filmu hrát jinému herci, ale nabídky odmítal, dokud studio nesouhlasilo s tím, aby roli hrál sám Stallone.

Rocky byl nominován na deset Oscarů, včetně nominace na Oscara za nejlepšího herce a Oscara za scénář|Nejlepší původní scénář pro Stalloneho. Film dále získal Oscara za nejlepší film, režii a střih.

Další role

Po úspěchu filmu Rocky Stallone debutoval jako režisér a hrál ve filmu Paradise Alley z roku 1978, rodinném dramatu, v němž hrál jednoho ze tří bratrů, kteří vstoupí do světa wrestlingu. Téhož roku si zahrál ve filmu Normana Jewisona F.I.S.T., sociálním dramatu, v němž hraje skladníka, velmi volně modelovaného podle Jamese Hoffy, který se zaplete do vedení odborů. V roce 1981 si zahrál po boku Michaela Cainea ve sportovním dramatu Útěk k vítězství, v němž hraje válečného zajatce zapojeného do nacistického propagandistického fotbalového zápasu. V témže roce si zahrál v thrilleru Nighthawkd, v němž hraje newyorského policistu, který hraje hru na kočku a myš se zahraničním teroristou v podání Rutgera Hauera.

Další Rocky

V roce 1979 Stallone napsal, režíroval a hrál v pokračování svého hitu z roku 1976: Avildsena, který za režii prvního filmu získal Oscara), který se stal rovněž velmi úspěšným a vydělal 200 milionů dolarů. Pokračoval také v kasovním úspěchu série Rocky a napsal, režíroval a hrál v dalších dvou pokračováních této série: (1982) a Rocky IV (1985). Stallone tyto dvě postavy ztvárnil celkem v deseti filmech. V rámci přípravy na tyto role se Stallone pustil do náročného tréninkového režimu, který často znamenal šest dní v týdnu v posilovně a další sedy-lehy po večerech. Stallone tvrdí, že se mu pro film Rocky III podařilo snížit procento tělesného tuku na historicky nejnižší hodnotu 2,8 %. Stallone se setkal s bývalým držitelem titulu Mr. Olympia Francem Columbem, aby vypracoval vzhled pro filmy Rocky II a Rambo II, stejně jako kdyby se připravoval na soutěž Mr. Olympia. To znamenalo dva tréninky denně, šest dní v týdnu. Stallone si zahrál v pátém pokračování série Rocky, Rocky V. Ten byl považován za kasovní zklamání a nelíbil se ani fanouškům jako nedůstojný příspěvek do série.

Filmy o Rambovi

Sylvester odstartoval další velký úspěch série, když si zahrál veterána vietnamské války Johna Ramba, bývalého zeleného bareta, v akčním válečném filmu První krev (1982). První díl Ramba zaznamenal úspěch u kritiky i v pokladnách kin. Kritici chválili Stalloneho výkon a tvrdili, že Rambo díky němu vypadá jako člověk, na rozdíl od toho, jak je vykreslen ve stejnojmenné knize. Následovala dvě pokračování Ramba: Rambo: První krev – část II (1985) a Rambo III (1988). Ačkoli se jednalo o kasovní trháky, u kritiky se setkaly s mnohem menším ohlasem než originál.

Po kasovním zklamání z Rockyho V si zahrál ve dvou komediích, kritických i komerčních katastrofách Oscar (1991) a Stop! Nebo mě máma zastřelí (1992) na počátku 90. let. V roce 1993 se vrátil s hitem Cliffhanger, který byl úspěšný v USA a vydělal 84 milionů dolarů, ale ještě úspěšnější byl ve světě, kde vydělal 171 milionů dolarů. Ještě téhož roku si zahrál s Wesleym Snipesem ve futuristickém sci-fi/krimi-akčním filmu Demolition Man, který celosvětově vydělal přes 158 milionů dolarů. Jeho šňůra hitů pokračovala filmem Specialista z roku 1994 (celosvětové tržby přes 170 milionů dolarů). V roce 1995 si zahrál futuristickou postavu soudce Dredda (z britského komiksu 2000 AD) ve filmu Soudce Dredd. Jeho zámořský kasovní úspěch zachránil domácí kasovní zklamání filmu Soudce Dredd, který stál téměř 100 milionů dolarů a sotva vrátil svůj rozpočet, když celosvětově utržil 113 milionů dolarů. Objevil se také v thrilleru Zabijáci (1995) s Julianne Moore a Antoniem Banderasem. V roce 1996 hrál v katastrofickém filmu Denní světlo, který nebyl v USA příliš úspěšný, ale v zámoří vydělal 126 milionů dolarů.

2006-2008: Rozpočet filmu byl pouhých 24 milionů dolarů. Jeho výkon ve filmu Rocky Balboa byl chválen a sklidil převážně pozitivní recenze.

Stalloneho čtvrtý díl jeho další úspěšné filmové série nese prostý název Rambo (2008), který byl jakýmsi restartem a zároveň pokračováním děje série. Film měl premiéru 25. ledna 2008 v 2 751 kinech a za první den vydělal 6 490 000 dolarů a za celý premiérový víkend 18 200 000 dolarů. Celosvětově jeho tržby činily 113 244 290 dolarů při rozpočtu 50 milionů dolarů.

Na otázku, na kterou z ikon by raději vzpomínal, Stallone v únoru 2008 odpověděl: „Je to těžké, ale Rocky je moje první dítě, takže Rocky.“

Osobní život

Stallone byl třikrát ženatý. Ve svých 28 letech, 28. prosince 1974, se oženil se Sashou Czack z Pensylvánie. Manželé měli dva syny, herce Sage Stalloneho (5. května 1976 – 13. července 2012) a Seargeoha (nar. 1979). Jeho mladšímu synovi byl v raném věku diagnostikován autismus. Manželé se rozvedli 14. února 1985. S modelkou a herečkou Brigitte Nielsenovou (ztvárnila Ludmilu Drago ve filmu Rocky IV) se oženil 15. prosince 1985 v Beverly Hills v Kalifornii. Manželství Stalloneho a Nielsenové, které trvalo dva roky, a jejich následný rozvod byly velmi medializovány bulvárním tiskem. V květnu 1997 se Stallone oženil s modelkou Jennifer Flavinovou, s níž má tři dcery.

Po Sylvestrově žádosti, aby jeho herecké a životní zkušenosti byly přijaty výměnou za zbývající kredity, mu byl v roce 1999 udělen rektorem Miamské univerzity titul bakaláře výtvarných umění (BFA).

Jeho 48letá nevlastní sestra Toni Ann Filiti zemřela na rakovinu plic, šest týdnů po smrti syna Sage. Rakovině plic podlehla v neděli 26. srpna 2012. Zemřela v domě jejich matky Jackie Stalloneové v Santa Monice poté, co se rozhodla opustit nemocnici UCLA.

Stallone přestal s postupem své herecké kariéry chodit do kostela, ale později, když se mu v roce 1996 narodila nemocná dcera, znovu objevil svou víru z dětství a nyní je aktivním katolíkem.

Zranění

Známý svými fyzicky náročnými rolemi a ochotou dělat většinu kaskadérských kousků sám, utrpěl Stallone během své herecké kariéry řadu zranění. Při natáčení jedné scény ve filmu Rocky IV řekl Dolphu Lundgrenovi: „Prašti mě co nejsilněji do hrudi“. „Pak už jen vím, že jsem byl čtyři dny na jednotce intenzivní péče v nemocnici sv. Je to hloupost!“. Při natáčení bojové scény s hercem „Stone Cold“, Stevem Austinem ve filmu The Expendables, si zlomil krk, což si vyžádalo vložení kovové destičky.

  1. https://www.celebheights.com/s/Sylvester-Stallone-347.html uvádí, že Sylvester Stallone měří 5 stop a 8 palců
  2. Lennox, Dean (20. února 2008). „Hollywoodská hvězda se vrací na velké plátno s nejnovějším výstupem pro Ramba“]. Evening Times. . Získáno 11. dubna 2011.
  3. „Video ze Stallonovy návštěvy Itálie“. Youtube. http://www.youtube.com/watch?v=dsKu6TYaYpM. Staženo 4. září 2010.
  4. „Cinéma. Stallone est de Brest “ même “ !“, Le Télégramme de Brest, 6. října 2009
  5. Stewart, Will (11. dubna 2009). „Rambo-ski – ruské tajemství hollywoodské hvězdy Sylvestera Stalloneho“. Daily Mail (Londýn). http://www.dailymail.co.uk/tvshowbiz/article-1169252/Rambo-ski–Hollywood-star-Sylvester-Stallones-Russian-secret.html. Staženo 11. dubna 2009.
  6. Životopisný kanál (2007). „Životopis Sylvestera Stalloneho“. http://www.thebiographychannel.co.uk/biographies/sylvester-stallone.html. Staženo 28. prosince 2009.
  7. 7,0 7,1 7,2 7,3 7,4 7,5 7,6 Uvedeno v pořadu Inside the Actors Studio, 1999
  8. Hainey, Michael (září 2010). „Yo.“. GQ. http://www.gq.com/entertainment/celebrities/201009/sylvester-stallone-yo-michael-hainey-cop-land-rocky-rambo?currentPage=4. Získáno 30. prosince 2010.
  9. Stallone, Sylvester. Sly Moves (Slyovy pohyby): Sally: My Proven Program to Lose Weight, Build Strength, Gian Will Power and Live Your Dream, Rogue Marble Productions, 2005, str. 12.
  10. Birnbaum, Aspen. „Stallone, Sylvester (Sly)“. Pabook libraries: Stallone, Stallone, Stallone, Stallone, Stallone, Stallone. http://pabook.libraries.psu.edu/palitmap/bios/Stallone__Sylvester.html. Získáno 27. listopadu 2011.
  11. Absolventi vojenské akademie Charlotte Hall
  12. Jak to vyprávěl Tony Robbins
  13. Total Film. Spojené království. Srpen 2010. s. 111. Stallone: „Byl jsem bez peněz a v podstatě jsem tři týdny v kuse spal na autobusovém nádraží Port Authority. V odborném tisku jsem se dočetl o filmu (The Party at Kitty and Stud’s), za který se platilo 100 dolarů denně—za 100 dolarů denně bych způsobil spoušť. Místo abych dělal něco zoufalého, pracoval jsem dva dny za 200 dolarů a dostal se z autobusového nádraží.“
  14. Rozhovor se Sylvestrem Stallonem, Playboy, září 1978.
  15. The Rocky Story by Sly Stallone
  16. „Rocky Award Wins and Nominations“ (Vítězství a nominace na cenu Rocky). IMDb.com. http://www.imdb.com/title/tt0075148/awards. Získáno 21. května 2010.
  17. Berg, Michael. Muscle & Fitness, září 2004.
  18. http://sylvesterstallone.com/health-fitness/four/
  19. „Rocky Balboa at Box Office Mojo“. Boxofficemojo.com. http://boxofficemojo.com/movies/?id=rocky6.htm. Získáno 4. září 2010.
  20. Balboa na RottenTomatoes
  21. Sylvester Stallone: Rambo se vrací, videorozhovor s STV
  22. Susan Zannos, Mužské fitness hvězdy televize a filmu: Stallone, John Travolta, Bruce Willis a Wesley Snipes, Mitchell Lane Publishers, 2000, strana 27
  23. Stallone divorce stops Tabloid presses, Sarasota Herald Tribune – 23. července 1987
  24. Stallone Seeks a Serious Turn for the Better, The New York Times, 10. srpna 1997
  25. University of Miami Alumni Page
  26. Catholic Online. „‚Rocky‘ Stallone zpět v kostele jako nový film v kinech“. Catholic.org. http://www.catholic.org/national/national_story.php?id=22474. Získáno 4. září 2010.
  27. „Sylvester Stallone si při bojových scénách poranil krk“. Zprávy BBC. 6. ledna 2010. http://news.bbc.co.uk/1/hi/8443066.stm. Staženo 4. září 2010.
  • Sylvester Stallone na Rambo Wiki
  • Sylvester Stallone na Expendables Wiki
  • Tajný Instagram Sylvestera Stallona
  • Tajný Twitter Sylvestera Stallona

.

Sylvester Stallone | Rocky Wiki (2024)

FAQs

What happened to Sly Stallone's son? ›

On July 13, 2012, Sage was found dead in his home at the age of 36. After conducting an autopsy, it was determined he died from a form of heart disease. After his son's death, Stallone said “there is no greater pain” than losing a child.

How old was Sylvester Stallone when he got his big break? ›

Sylvester Stallone

It wasn't until he was cast in “Rocky” at the age of 30 that it all changed. Nominated for an Academy Award for his portrayal of Rocky Balboa, Stallone skyrocketed to fame, landing notable roles such as John Rambo in “Rambo.”

What did Sylvester Stallone say about Carl Weathers? ›

We lost a legend yesterday. My life was forever changed for the better the day I met Carl Weathers. Rest in power and keeping punching,” Stallone captioned an Instagram video posted on Feb. 2, before sharing a longer and emotional message in his clip.

Was Sylvester Stallone in the military? ›

The actor is best known for his wide range of action and adventure films. Since he seems proficient with military tactics and knowledge, fans often tend to assume that he served in the military. According to Essentially Sports, despite his talents, Sylvester Stallone has never served in the military.

What illness did Sylvester Stallone have as a child? ›

Stallone's struggles began at birth. In a forceps accident, the doctor who delivered him inadvertently cut his facial nerve, leaving his lip, chin and half of his tongue partially paralyzed for life. That injury caused a speech impediment, which made him vulnerable to the neighborhood bullies.

How many living children does Sylvester Stallone have? ›

The legendary Rocky and Rambo actor has five kids: sons Sage and Seargeoh from his first marriage with actress Sasha Czack, and daughters Sophia, Sistine and Scarlet from his marriage to former model Jennifer Flavin. "I make a much better father and husband now than I could have earlier ...

Does Sylvester Stallone have a private jet? ›

As per another pic, the duo posed with Sylvester Stallone and his fam, including wife Jennifer Flavin and two daughters Sistine and Sophia, in front of a private jet. The “Rocky” star 74, is reportedly buying a $35.4 million mansion in Palm Beach County, but the airport hangar's location is unclear.

How much older is Sylvester Stallone and his wife? ›

The pair - who has a 23-year age gap - first met in the late '80s. Albeit by 1994, Stallone's bachelor lifestyle drove them to call it quits. Stallone and Flavin eventually rekindled the flame and went on to wed in 1997.

What was the cause of Sage Stallone's death? ›

An autopsy by the Los Angeles coroner and toxicology tests determined that Stallone died of coronary artery disease caused by atherosclerosis, with no drugs detected other than an over-the-counter pain remedy.

What did Arnold Schwarzenegger say about Sylvester Stallone? ›

In the interview, Schwarzenegger said he admires Stallone's "dedication and his passion." "I wish I could be as passionate about things as he is," Schwarzenegger continued. "It's really unbelievable, and it must come from somewhere because he's a very emotional guy, which I'm not. I'm emotional but not like him.

What is Sylvester Stallone's most famous quote? ›

"It ain't about how hard ya hit. It's about how hard you can get hit and keep moving forward." - Rocky Balboa (2006) In this renowned Stallone quote, we witness Rocky Balboa offering guidance to his son, acknowledging that life is hardly a bed of roses, for the world can be cruel and harsh on us.

Why didn t they want Sylvester Stallone to play Rocky? ›

They read the script and loved it, except for one thing: They didn't want to have Sylvester Stallone play the main character, Rocky. You can't blame them. Stallone was an unknown actor at the time, and other Hollywood types would be a much safer bet at the box office.

Did Sylvester Stallone do his own fights in Rocky? ›

As well as doing his own stunts, Stallone has previously revealed that one fight scene in Rocky IV could have killed him after things got a bit too real during filming. Fans of the franchise may remember that Rocky IV saw the boxer take on steroid-using Russian Ivan Drago (played by Dolph Lundgren).

Does Sylvester Stallone have any tattoos? ›

Sylvester Stallone has had to do some creative thinking over the past couple of months to erase any trace of his estranged wife Jennifer Flavin from his extensive collection of tattoos. The actor got a second tattoo to cover up a portrait of his ex after they filed for divorce in August following 25 years of marriage.

Who trained Stallone? ›

Sly's first radical transformation took place between Rocky II and Rocky III. Back then, he trained with bodybuilding legend Franco Columbo.

What did Sage Stallone pass away from? ›

Sage was found dead in his Los Angeles home on July 13, 2012. He was 36 years old. Several media outlets initially reported false claims that the cause of death was related to a prescription pill addiction, although the coroner ultimately found that Sage had died of heart disease caused by atherosclerosis.

What happened to Rocky's son in Creed? ›

We later learn in Creed that he no longer lives in Philly. Adonis Johnson Creed asks Rocky about his son. Rocky explains that he moved to Vancouver with his girlfriend and got a good job there. Rocky says that he moved because he was tired of being remembered as just Rocky Balboa's son, that was just a rumour.

What does Sergio Stallone do for a living? ›

What happened to Sylvester Stallone's father? ›

Death. Stallone died on July 11, 2011, at his home in Wellington, Florida, at the age of 91, after a battle with prostate cancer.

Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Dr. Pierre Goyette

Last Updated:

Views: 6162

Rating: 5 / 5 (50 voted)

Reviews: 89% of readers found this page helpful

Author information

Name: Dr. Pierre Goyette

Birthday: 1998-01-29

Address: Apt. 611 3357 Yong Plain, West Audra, IL 70053

Phone: +5819954278378

Job: Construction Director

Hobby: Embroidery, Creative writing, Shopping, Driving, Stand-up comedy, Coffee roasting, Scrapbooking

Introduction: My name is Dr. Pierre Goyette, I am a enchanting, powerful, jolly, rich, graceful, colorful, zany person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.